Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Salut Belfeld
Schoolstraat 13
5951 CJ BELFELD

Salut Belfeld - Reuver úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

50 Shades of Beer

50 Shades of Beer

Net zoals wijn kan bier verschillen in smaak en soort. Er is zwaar bier, licht bier, alcoholvrij bier, fruitbier, seizoensbier, enz. De smaak van al deze verschillende speciaalbieren is sterk afhankelijk van de hoeveelheid hop, hoe het bier gegist wordt en welke smaken eraan toegevoegd worden. úw topSlijter heeft uitgezocht wat de meest voorkomende biersoorten zijn en wat precies het verschil is tussen deze soorten, op het gebied van alcoholpercentage, hoeveelheid hop en het belangrijkste, de smaak!

Leest en proeft u met ons mee?Vergistingsmethode

Er is één ding, dat bij alle speciaalbieren hetzelfde is en dat zijn de natuurlijke ingrediënten: water, graan, hop en gist. Er zijn wel verschillende vergistingsmethodes. Bier is onder te verdelen in 3 methodes, namelijk de bovengistende bieren, de ondergistende bieren en de spontaan gistende bieren. In vroeger eeuwen wist de bierbrouwer niet altijd wat er zich onder in de kuip afspeelde. Van de vergisting wist hij niet zoveel af. Wel wist hij dat door het toevoegen van kruiden of vruchten de vergisting sneller ging. In die tijd waren alle bieren bovengistend. Doordat men steeds meer te weten kwam over de verschillende gistsoorten en door de opkomst van de koelmachine, werden er na 1840 steeds meer ondergistende bieren gebrouwen. De laatste jaren zijn de bovengistende bieren weer populair en komen er steeds meer van deze biersoorten bij. Een voorbeeld van een bovengistend biertje is La Trappe Trappist Dubbel.

Bij bovengistende biersoorten drijft het gist bovenop en wordt het bier vergist bij hoge temperaturen. Hierdoor hebben deze biersoorten vaak een kruidige of fruitige smaak.

Bij ondergistend bier zakt tijdens de vergisting het gist naar de bodem van de kuip. Het gist doet zijn werk al bij lage temperaturen, waardoor deze biersoorten vaak minder fruitig smaken dan biersoorten met een andere vergistingsmethode. Voorbeeld hiervan is Pils. Spontaan gistende biersoorten worden na het koken blootgesteld aan de open lucht, waarin wilde gisten vrij rond zweven. Deze gisten vermengen zich met het vocht en gaan aan het werk. Voorbeelden van spontaan gistend bier zijn o.a. Kriekbier en Lambiekbier.

Blond


Alcoholpercentage: tussen de 4-8%
Vergistingsmethode: bovengistend (Duits Blond bier meestal ondergistend)
Biersmaak: licht fris

Blondbier is vooral populair in het voorjaar en de zomer. Een toegankelijk en fris biertje, dat over het algemeen minder bitter smaakt dan Pils doordat hij minder hop bevat. Blondbier dankt zijn naam natuurlijk aan zijn mooie blonde kleur, wat kan variëren tussen lichtblond, goudblond en donkerblond.

Een heerlijk blond biertje is bijvoorbeeld de Cornet Blond.Dubbel


Alcoholpercentage: tussen de 6-7%
Vergistingsmethode: bovengistend
Biersmaak: licht fris en zoet

In Dubbelbier wordt extra veel graan toegevoegd tijdens het brouwproces, waardoor er meer suikers vrijkomen en hierdoor een biersoort ontstaat met een hoger alcoholpercentage. Vroeger werd d.m.v. kruizen op biervaten aangegeven hoe sterk het bier was dat erin zat. Dubbelbier is een sterke biersoort en kreeg 2 kruizen. Vandaar de naam “Dubbel”. Een heerlijk biertje is de La Trappe Trappist Dubbel.
IPA

Alcoholpercentage: tussen de 5,5-7,5%
Vergistingsmethode: bovengistend
Biersmaak: kruidig

Afkorting van India Pale Ale. In IPA bier zit veel meer hop dan in andere biersoorten. Dit zorgt voor een bittere smaak en een heerlijk, tropisch aroma. IPA bier is afkomstig uit Engeland en werd gebrouwen tijdens het Engelse kolonialisme. Om de Engelse soldaten in India te bevoorraden werd er extra alcohol en hop aan bier toegevoegd, zodat het langer bewaard kon worden. Vandaag de dag is IPA wereldwijd een enorm populaire biersoort. Wij hebben diverse IPA-bieren in ons assortiment waarvan onder andere
Het Uiltje Bird of Prey wel een aanrader is. 

Pils

Alcoholpercentage: 5%
Vergistingsmethode: ondergistend
Biersmaak: licht bitter

Pils is het meest gedronken bier in Nederland en wordt ook wel “gewoon” bier genoemd. Dit komt doordat Pils licht bitter van smaak is en het alcoholpercentage vrij laag ligt, in vergelijking met de meeste speciaalbieren. Hierdoor is Pils eigenlijk een heel toegankelijk biertje te noemen. Pils werd in 1842 voor het eerst gebrouwen in de Tsjechische stad Pilsen met de voor die tijd unieke ondergistende methode.

Swinckels Superieur Pilsener is een voorbeeld van een heerlijke pils.


Tripel

Alcoholpercentage: tussen de 7-11%
Vergistingsmethode: bovengistend
Biersmaak: donker zoet

Bij Trappistenbrouwerij Westmalle werd in 1936 dit uitzonderlijk sterke bier voor het eerst gebrouwen, ter gelegenheid van de opening van hun nieuwe brouwzaal. Sindsdien is dit blond kleurige bier enorm populair in België en Nederland. Tripelbier bevat veel meer mout dan andere biersoorten en door de toevoeging van suiker en glucose ontstaat een biertje met een hoog alcoholpercentage en een zoete smaak. Tripel bevat ook meer koolzuur dan de meeste andere biersoorten. Brugge Tripel is een heerlijke Belgische Tripel.Wit / Weizen

Alcoholpercentage: tussen de 4-7%
Vergistingsmethode: bovengistend
Biersmaak: licht fris tot zurig

Er bestaan diverse Nederlandse en Belgische Witbieren. Het Duitse Weizenbier is hiermee vergelijkbaar en wordt steeds populairder. Duits Weizenbier bevat echter, vanwege regelgeving, geen toevoegingen en bestaat voor minstens 50% uit tarwe. Weizen is het Duitse woord voor tarwe. Dit biertje bevat maar weinig hop, waardoor een zeer frisse en niet bittere smaak ontstaat. Voor Witbier is de regelgeving een stuk minder streng en hier worden wel toevoegingen gedaan, zoals koriander en sinaasappelschil, waardoor een citrusachtige smaak ontstaat.

Een heerlijke Duitse Weizenbier is de Weihenstephaner Hefe Weissbier.

(Oud)Bruin

Alcoholpercentage: 2,5-3,5%
Vergistingsmethode: ondergistend
Biersmaak: donker zoet

Deze donkere biersoort wordt in Nederland vaak Oud Bruin genoemd en heeft een zoete smaak door het toevoegen van extra suiker na het brouwproces. In Engeland en Amerika bestelt u een Brown Ale en is het een aparte biersoort. Bruinbier werd al in de 17e eeuw gebrouwen. Toentertijd werd het bier gebrouwen met pure bruine mout. Later is de basis bleke mout geworden, waar donkere mouten aan worden toegevoegd. Deze mouten maken het bier wat zoeter.

Tip: bruin bier is ideaal om mee te koken!

Stout

Alcoholpercentage: tussen de 3-13%
Vergistingsmethode: bovengistend / ondergistend
Biersmaak: donker zoet of bitter

Stoutbier staat voor sterk en krachtig bier. Er zijn verschillende soorten en smaken, variërend van bitter tot zoet, met soms een branderige smaak en heeft een donkerbruine tot zwarte kleur. Stoutbier komt oorspronkelijk uit Engeland en kan worden vergeleken met Porter bier. Deze donkere biersoort heeft een uitgesproken smaak met tonen van chocolade, koffie en karamel en is daarom echt een (speciaal)biertje voor de liefhebber.

Kloosterbier

Alcoholpercentage: divers
Vergistingsmethode: bovengistend
Biersmaak: diversen

Vroeger werd door de kloosterlingen op traditionele wijze bier gebrouwen. Eeuwenoude tradities en geheime kloosterrecepten maakten hun zelf gebrouwen bier uniek. Dit kloosterbier kan zowel Blondbier als Bruinbier zijn, dit is afhankelijk van het brouwproces. Kloosterbier, beter bekend als Abdijbier of Trappistenbier, werd in eerste instantie gebrouwen voor eigen gebruik en pas later om te verkopen. Het grote verschil tussen Abdijbier en Trappistenbier is de regelgeving. Trappistenbier mag alleen binnen de kloostermuren worden gebrouwen, onder toezicht van de paters, terwijl Abdijbier alleen aan bepaalde afspraken met een abdij hoeft te voldoen.

Fruitbier

Alcoholpercentage: 2,5-6%
Vergistingsmethode: spontane gisting / bovengisting
Biersmaak: licht zurig tot zoet

De basis van Fruitbier is meestal Witbier of Lambiek, waaraan verschillende soorten fruit of fruitextracten aan het eind van het brouwproces, net voor het gisten, worden toegevoegd. De suikers van de vruchten worden volledig vergist. Dit fruit is duidelijk herkenbaar aanwezig. Een voorbeeld hiervan is Kriekbier. Door zure kersen aan Lambiekbier toe te voegen, verandert de zurige Lambiek in een heerlijk, fruitige biersoort.

Lambiekbier

Alcoholpercentage: 6,5-8%
Vergistingsmethode: spontane gisting
Biersmaak: zurig

Lambiekbier is de oudste onder de bestaande biersoorten. Waarschijnlijk werd omstreeks 1300 al Lambiekbier gebrouwen. Een uniek biertje vanwege een bijzonder brouwproces met een typische smaak. Niet iedereen is gecharmeerd van de zurige, leerachtige smaak. Wilde gisten, die in de lucht zweven, mengen zich met het mengsel dat is ontstaan na het brouwen. Daarna gaat de gisting nog jaren door in de eikenhouten vaten, waar dit mengsel ingepompt wordt, welke bewaard worden in nostalgische oude brouwerijen.

Seizoensbier

Alcoholpercentage: tussen de 5%-6,5%
Vergistingsmethode: ondergistend / bovengistend
Biersmaak: kruidig of zoet

Voorbeelden van Seizoensbieren zijn Lentebok en Herfstbok, die voornamelijk in de vernoemde seizoenen verkrijgbaar zijn. Herfstbok bieren hebben een iets hoger alcoholpercentage dan de Lentebok bieren en zijn iets kruidiger. De Lentebok is iets zoeter van smaak.

Niet alleen in de lente en de herfst worden er speciale Seizoensbieren gebrouwen. In de zomer is bijvoorbeeld ook de Grolsch Zomerbok verkrijgbaar.


Alcoholvrij / Malt

Alcoholpercentage: 0,0-0,1%
Vergistingsmethode: n.v.t.
Biersmaak: licht fris en zoet

In Nederland geproduceerd alcoholvrij of maltbier mag maximaal een alcoholpercentage bevatten van 0,1%. In het buitenland kan dit meer zijn, tot wel 0,5%.

De Bavaria Original 0,0% heeft een onmiskenbare biersmaak en is verkrijgbaar bij úw topSlijter.Ontdekkingstocht

Ontdek wat uw favoriete biersoort is en laat u verrassen door de bijzondere brouwprocessen en unieke smaken.